Има спад в броя на биологичните производители, намаляват и площите за

...
Има спад в броя на биологичните производители, намаляват и площите за
Коментари Харесай

Все по-малко биопроизводителите у нас

Има  спад в броя на биологичните производители, понижават и площите за биоземеделие  у нас. Сега биопроизводителите са 4 841. Тенденцията върви надолу, а аргументите са бюрократични.
Това изясни пред БНР Албена Симеонова от Българската асоциация " Биопродукти ".

Вместо поддръжка от Министерството на земеделието, биологичните производители от ден на ден са затруднявани с административни тежести, съобщи тя.

Парите за биоземеделие след 2023 година са се удвоили, само че производителите не желаят да се занимават и напущат . Намалели са както площите със зърнени култури, по този начин и тези с плодове и зеленчуци, сочи равносметката на Симеонова.

В нашата страна  не се обръща изключително внимание на биологичното произвеждане , единственото потвърдено чисто произвеждане, изрази мнение тя. По думите ѝ биопроизводителите са най-проверяваните.

 istock istock
Биологичната продукция към този момент е доста елементарно проследима , безапелационна е Албена Симеонова, която дефинира себе си като " динозавъра на българското биологично земеделие ", тъй като е измежду първите у нас. Тя поучава потребителите  да наблюдават за логото със зелено листенце и звездички , с номер на сертифицираща организация.

Няколко биоферми у нас ще отворят порти за гости на следващия ден и ще предложат на гостите си биохрани.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР